Ali Hazelwood: A ​szerelem képlete
2022. október 20. írta: szaffipolca

Ali Hazelwood: A ​szerelem képlete

Blogturné

img_3379.JPGHa egy kicsit is követjük a külföldi könyves trendeket, már tudatában lehetünk annak, hogy mekkora sikert aratott Ali Hazelwood debütáló regénye, A szerelem képlete. Ez a kiemelkedően híres TikTok szenzáció végre megérkezett a magyar könyvpiacra is, és már alig vártuk, hogy egy turné keretében beszámolhassunk nektek róla. Tartsatok bloggereinkkel és vegyetek részt a nyereményjátékunkon, hiszen a turné után egy szerencsés résztvevő gazdagabb lesz egy nyereménypéldánnyal az említett kötetből!

 

Fülszöveg

Harmadéves ​doktorandusz hallgatóként Olive Smith nem hisz a tartós romantikus kapcsolatokban, de a legjobb barátnője igen, és emiatt kerül ebbe a helyzetbe. Ahhoz, hogy Anh-t meggyőzze, hogy randizik és jó úton halad a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” felé, többre van szüksége néhány kézlegyintéses Jedi-trükknél. A tudósoknak bizonyítékok kellenek. Úgyhogy, mint bármelyik magára valamit is adó biológus, Olive pánikba esik és megcsókolja az első férfit, akit meglát.

Ez a férfi nem más, mint Adam Carlsen, a fiatal, menő egyetemi tanár, aki közismert seggfej. Ezért Olive teljesen padlót fog, amikor a Stanford ügyeletes labor-zsarnoka beleegyezik, hogy titokban tartja a színjátékot, és a kamupasija lesz. De amikor egy nagy tudományos konferencia félresikerül, és Olive karrierje Bunsen égőre kerül, Adam újra meglepi határozott támogatásával és még határozottabban… kockás hasával.

Hirtelen a kis kísérletük veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy lángra kapjon. Olive pedig rájön, hogy egy szerelemmel kapcsolatos hipotézisnél csak az bonyolultabb, ha a saját szíve kerül a mikroszkóp alá.

 

Értékelés

Mindig előre leszögezem, hogy nem szeretem a chick litet. Talán azért, mert a műfajban viszonylag ritkán találok igazán jót, vagy igényeset, és belém égett az, hogy kerüljem. Általában csak akkor olvasok el egy-egy könyvet a zsánerben, ha valaki nagyon ajánlja, vagy ha nagy a felhajtás körülötte, és már csak kíváncsiságból is megnézem magamnak.

Így történt ez A szerelem képlete című könyv esetében is, ami akkora figyelmet és annyi pozitív értékelést kapott külföldön, hogy mindenképpen szerettem volna megismerkedni vele. Ezúttal egyáltalán nem bántam meg, sőt, arra ösztönzött, hogy legyek nyitottabb a műfaj iránt.

Pozitív előjelnek tekintettem azt, hogy az írónő, Ali Hazelwood (álnév) maga is tudós, mint ahogy könyve főszereplői is. Ez alapján azt feltételeztem, hogy kellő értelemmel rendelkezik ahhoz, hogy megírjon egy könyvet. Mert sajnos a helyzet az, hogy sokszor olyan történetek látnak napvilágot, amelyeknek nincs mondanivalójuk és nélkülöznek mindenféle általános vagy érzelmi intelligenciát. Így, amikor az írónőről szóló részt elolvastam, megnyugodtam, és pozitív érzettel futottam neki a sztorinak.

A férfi természetesen sarokirodát kapott. Két ablakkal, ami együtt legalább hetvenezer négyzetméter üveget jelentett, és annyi fényt, hogy húsz ember szezonális depresszióját meggyógyította volna, ha beálltak volna a szoba közepére.

Végül is igazam lett abban, hogy nem árt némi tudás és intelligencia ahhoz, hogy valaki összeállítson egy történetszálat, mert hiába beszélünk ez esetben egy chick litről, mégis komoly témákat feszeget, és JÓL is vezeti fel azokat. Nem csak a tempója vagy a felépítése érdemleges, hanem az is, hogy a megfelelő érzékkel nyúl egy nagyon kényes témához: nők érvényesülése a tudományos világban. Talán ez hangsúlyosabbnak is érződött, mint a szerelemi szál - holott az sem mellékes elem.

f6nrzscgrif81.jpg

Kapunk két főszereplőt Olive és Adam személyében, akik folyton a lehető legfurább helyzetekbe keverednek egymással. A nem mindennapi találkozásuk körülménye adja a történet alapját, és úgy általánosságban az egész alaphangulatát. Nagyon erős kezdésnek véltem a bevezetőt már önmagában is, a könyv pedig végig tudta tartani ezt a szintet. Olive és Adam később újra találkoznak, és Olivenak köszönhetően egy teljesen irreális helyzetben találják magukat – megint. Később a két biológus furcsa állapotából egy megállapodás kerekedik, ami tartalmaz heti egy nyilvános randit, térbeli kikötéseket, de nem tartalmaz szexet. És hogy be tudja-e tartani a két tudós a megállapodás feltételeit? Ha elolvasod a könyvet, megtudod!

És ahogy a romkomokban az lenni szokott, a sok együtt töltött idő szerelmet szül, na, és persze ott vannak a kifogások, hogy miért is nem jöhet létre a kapcsolat, aztán a félreértések és a nevetséges és kínos szituációk.

A két karakter nagyon szerethető és azt gondolom, megfontoltan és következetesen alkotta meg őket az írónő, így hűek tudtak maradni önmagukhoz. Olive okos, de végtelenül szeleburdi, csupaszív lány, aki szeretetre vágyik, ugyanakkor mégis elzárja magát mindentől és mindenkitől. És ott van Adam, a tanár, akit gyűlölnek a diákok, pedig csak hű az elveihez. Egyébként mélyen egyetértettem vele abban, hogyan s miképp védi és őrzi meg a szakma stabilitását, érdekeit és hitelességét.

[…] Mit csinálsz, amikor szórakozol? – Biztosan valami szörnyűségért van oda, mint a tehéndöntögetés vagy a japán cserebogár-viadal. Talán porcelánbabákat gyűjt. Talán lelkes geocachingelő. Talán e-cigis találkozókra jár. Úristen!

Mint fentebb említettem, komoly témák is felmerülnek. Hangsúlyos, hogy a nők mennyire háttérbe szorulnak a tudományos világban, milyen előítéletekkel és akadályokkal találják szemben magukat. Öröm volt olvasni arról, hogy működnek szervezetek, melyek az egyenjogúságért tevékenykednek, illetve olyanok is, amelyek védik a tanárokat és a diákokat is a szexuális zaklatásokkal szemben. Ezek a szervezetek komoly vizsgálatnak vetik alá az érintetteteket.

A másik számomra érdekes téma volt Olive demiszexualitása, amiről már hallottam, csak nem tudtam, hogy neve is van ennek az állapotnak. Olive csak erős érzelmi kötődés mellett érez vágyat, nincs nála semmi egyéjszakás kaland, semmi meglátlak és megszeretlek, gyere, gurulj az ágyamba dolog. Így az egész történet és a kettejük kapcsolata mélységet és kellő komolyságot is kapott.

Azt mondanám, ha olvasási válságban szenvedsz, ez a könyv biztosan kiszakít. Ha szomorú vagy, felvidít. Ha nyom az élet, kikapcsol. Kiváló menekülési útvonal az élet gondjai elől, mert megnevettet, elgondolkodtat és kirángat minden gödörből. Tényleg, szinte mindent szerettem benne; a humort, a komoly témákat, a jó felépítést, az írói stílust, a tempót és a fordulatokat. Egy dolgot nem szerettem csak: a mellékszereplők részéről időszakosan túlzásba vitt cukiskodást, picit irreálisnak hatott egy-egy szituáció. Nem utolsó sorban meg kell dicsérjem a fordítói munkát is. Úgy vélem, Stier Ágnes remekül felvette az írónő stílusát és méltó formában adta vissza azt. Lendületesnek és olvasmányosnak éreztem.

Örülök annak is, hogy maradt az eredeti borító grafikája, a „Reylo” fanok nagy örömére.

Olvassátok el, szeressétek ti is, csak ajánlani tudom!

– Jól vagy? – Biztosan nagyon magas. A hangja mintha három méterrel Olive feje fölül jött volna.
– Persze. Miért kérdezed?
– Mert sírsz. A mosdómban.
– Jaj, nem sírok. Vagyis tulajdonképpen igen, de ezek csak könnyek, tudod?
– Nem tudom.
Olive sóhajtva nekidőlt a csempézett falnak.
– A kontaklencsém. Egy ideje lejárt a szavatossága, és már eleve nem volt valami hű, de csodás. Kikészítette a szememet. Kivettem, de… – Vállat vont. Remélhetőleg a Srác irányába. – Eltart egy darabig, amíg javul a helyzet.
– Lejárt kontaklencsét tettél be? – A Srác hangjából személyes sértettség érződött.
– Csak kicsit járt le.
– Mit jelent az, hogy „kicsit”?
– Nem tudom. Néhány éve?
– Tessék?! – A Srác mássalhangzói élesek és precízek voltak. Frissek. Kellemesek.
– Csak pár, azt hiszem.
– Csak pár éve?
– Semmi gond. A szavatossági idő a gyengéknek való.
Egy éles hang, valamilyen horkantás.
– A szavatosság idő azért van, hogy ne zokogj a mosdóm sarkában.

Értékelés: 4,5/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet.

 

Adatok

Ali Hazelwood: A szerelem képlete
Eredeti cím: The Love Hypothesis
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 400
Fordította: Stier Ágnes
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9789632618432 

 

306967323_5222801217849131_5833805238759364866_n.jpg

 

Nyereményjáték

Ali Hazelwood írónő történeteiben a romantika mellett fontos szerepet kap a nők helyzete tudományos környezetben. Jelenlegi játékunk is erre épül, számos híres biológusnőről teszünk fel kérdéseket, a ti feladatotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

Hol született Laura Bassi olasz tudós?

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

09.30. – Fanni’s Library
10.02. – Angelika blogja
10.04. – Veronika’s Reader Feeder
10.06. – Könyvvilág
10.08. – Csak olvass!
10.10. – Pandalány olvas
10.12. – Sorok között
10.14. – Dreamworld
10.16. – Utószó
10.18. – Hagyjatok! Olvasok!
10.20. – Szaffi polca

 

Források: fan art: @dalooch__
(https://www.reddit.com/r/RomanceBooks/comments/sj5uip/the_love_hypothesis_fanart_by_dalooch/)

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr1417957804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása