Giovanna Alessio: Hogyan ​öltözködik a világ?
2023. január 23. írta: szaffipolca

Giovanna Alessio: Hogyan ​öltözködik a világ?

Blogturné

img_5801.JPGA Kolibri kiadó egy gyönyörű könyvvel kedveskedett olvasóinak, melyből különböző kultúrák népviseletét ismerhetjük meg. Tartsatok bloggereinkkel, akik bemutatják nektek ezt a szépséges kötetet, és ha velünk játszotok, a kiadó felajánlásából nyerhettek egy példányt is.

 

Fülszöveg

Ünnepeld a világ és a kultúrák népviseletének sokszínűségét ezzel a csodálatosan illusztrált könyvvel! Barangold be a Föld minden kontinensét, és fedezd fel, milyen változatos hagyományokkal, ruhákkal rendelkeznek a különböző népek, az izgalmas kimonóktól kezdve a káprázatos flamencoruhán át a színpompás matyóhímzésig.

Tudd meg Chaaya Prabhat varázslatos rajzai által, hogyan öltözködik a világ!

 

Értékelés

Kiemelten fontosnak tartom a saját és más kultúrák megismerését, tiszteletét. A hagyományok őrzése, a szokások fenntartása segít életben tartani kulturális örökségünket. Több összetevős a hagyományőrzés, kiterjed a zenére, a mesékre, az általános szokásokra, a napi rutinra, a táncra és az öltözködésre, viseletekre. Hagyományőrző csoportok, kutatók igyekeznek fenntartani és megörökíteni azt a kulturális sokszínűséget, mely őseinktől ered.

img_5802.JPG

Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani, és ha csak kis hazánkat vesszük alapul is láthatjuk, hogy mennyi féle és fajta viseletet különböztetünk meg. Ha jól emlékszem, nagyjából kilenc évig jártam néptáncra, ahol töviről hegyire elsajátítottuk a tájegységekre jellemző ismereteket. Szerencsések vagyunk, elképesztően színes és gazdag a kulturális örökségünk, és nagyon büszke vagyok arra, hogy éveken keresztül igyekeztem a lehető legjobban megismerni népi kultúránkat.

Ez a könyv betekintést nyújt távoli országok/népek öltözködési tradícióiba, ugyanakkor ennél többet is kapunk: főbb szokások és egyéb érdekességek is szerepelnek az oldalakon.

A könyv velős része az illusztrációkon alapszik. Nem csak a formák, de a színek is visszaadják a népek által preferált színvilágot. Hol a pasztell, hol pedig az erős színek uralkodnak. Ezek a rajzok a viseletekről segítenek a megismerésben, a szöveges rész pedig érdekes információkkal szolgál a különböző anyagokról, a miértekről, szó esik a szimbólumok jelentéséről, valamint jeles ünnepekről.

img_5803.JPG

A könnyű tájékozódás érdekében a fejezetek kontinensekre/térségekre, azon belül pedig országokra tagolódnak. A népi motívumok a könyv minden egyes részén visszaköszönnek, a margókon, a tartalomjegyzéknél, a belső borítókon és a térképeken is. Ezek az apró kidolgozott részletek sokat hozzáadnak a lapozgatás élményéhez.

Ez a könyv felnőttek és gyermekek számára egyaránt hasznos, csodaszépek az illusztrációk, a leírások rövidek ugyan, de a lényeget foglalják össze. És a legjobb: a matyók is kaptak egy fejezetet.

Értékelés: 4,5/5⭐

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet! 

 

Adatok

Eredeti cím: The Culture of Clothes
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 80
Fordította: Sárpátki Ádám
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789635990337

 

326812685_1474565379734748_1956134895563248820_n.jpg

 

Nyereményjáték

Minden állomáson találtok egy-egy fotót népviseletekről, a te dolgod az, hogy kitaláld melyik kultúra/ország viseletét látod a képeken, majd a helyes megfejtést beírd a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

japan.jpg

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

01.23. Szaffi polca
01.26. Spirit Bliss Sárga Könyves Út
01.29. Könyv és Más

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr3218031730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása