„Drakula vagyok, legyen üdvözölve házamban, Mr. Harker.” - Könyvajánló
2020. november 19. írta: szaffipolca

„Drakula vagyok, legyen üdvözölve házamban, Mr. Harker.” - Könyvajánló

Bram Stoker - Drakula

Kategóriájában alapmű, eddig mégis elkerült.

A sztori mindenki előtt ismert, így nem térek ki rá, inkább egyéb dolgokat emelnék ki. Ami a legjobban tetszett, a nyelvezete. Gyönyörű. Kicsit nehezebben olvasható, mint egy mai könyv, mert tele van barokkos körmondatokkal, idegen és régi szavakkal, de pont ezért volt számomra különleges, értékesebbé teszi a könyvet.

image0_6.jpeg

A másik, ami tetszett, a szerkezete. Naplóbejegyzések, levelek, hajónaplók, feljegyzések és újságcikkek építik fel a könyv cselekményét. Főszereplőink, Mina Harker, Van Helsing professzor, Jonathan Harker, Dr. Seward, és Lucy Westenra írásaiból tudunk meg mindent Drakuláról, és arról, mi történt ebben a pár hónapban.

Bár a cím Drakula nevét viseli, mégis úgy érzem ez a könyv Mina Harkerről is legalább annyira szólt, mint a grófról. Az ő kedvessége és esze segített a csapatnak átlendülni a nehézségeken. Érdekes volt olvasni, hogyan alakult ki a csapat, akik együttes erővel eredtek Drakula nyomába, és harcoltak a gonosz ellen. A gróf nem szólal meg a történetben, neki nincs írásos fejezete, csak John és Mina feljegyzései adnak képet személyéről. Sajnos egy filmet vagy sorozatot sem láttam, hiába e könyv alapján készültek, amik ennyire vissza tudták volna adni a kötet hangulatát és izgalmait. A cselekmény lassan bontakozik ki, mindenre kapunk időt, emészthetjük, gondolkodhatunk, mi is a csapat részévé válunk. Kapunk ízelítőt különböző kultúrákból, annak eltéréseiből adódó konfliktusokból, babonákból és legendákból.

Ami még nagyon szimpatikus volt, a fő karakterek lelkének nemessége. Mina, Arthur, John, Van Helsing, és Quincey, mind nagyszerű és más-más személyiségek, mindenféle klisé nélkül.

Aki még nem tette, ajánlom olvasásra, többet ad, mint bármelyik adaptáció. Egy igazi klasszikus.

 

Adatok:

Bram Stoker - Drakula 
Eredeti cím: Dracula
Kiadó: Európa
Oldalszám: 390
Fordította: Sóvágó Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr1716290896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása