Halloween Blogturné - Hidegrázós írók
2022. október 31. írta: szaffipolca

Halloween Blogturné - Hidegrázós írók

Üdvözlet minden szellemnek, vámpírnak, vérfarkasnak, boszorkánynak, és az összes egyéb entitásnak a Blogturné Klub borzongatóan jó Halloween turnéján!

Nem tudod mit csinálj Halloweenkor? Tarts velünk, segítünk kitalálni! Kövesd az egész napos turnénkat, mely során szuper könyveket, filmeket, finomságokat és egyéb kreatív ötleteket ajánlunk, hogy az év legborzongatóbb ünnepe valóban szuperül sikerüljön. Inspirálódj, játssz, és legyél Te négy nyertesünk egyike!

 

Hidegrázós írók

Üdvözöllek a Hidegrázós írók állomásán, ahol összegyűjtöttem nektek azokat a szerzőket, akik garantálják a paplan alá bújós, hangokra kifele kukucskálós, éber éjszakákat. Ők a zsáner legjobbjai – szerintem –, remélem te is találsz kedvedre valót, akitől szívesen olvasnál Halloween éjszakáján.

 

1.jpgEdgar Allan Poe

Máris a legnagyobb kedvencemmel kezdem, Edgar Allan Poeval. Amióta felfedeztem rövid, ám velős történeteit, nem tudok szabadulni. Időnként lekapom a polcomról a könyveit, megkeresem a legjobb borzongató novelláit, majd lélegzetvisszafojtva falom az oldalakat.

Hogy miért is fogott meg az ő írásmódja? Nem csak a téma érdekes, hanem az is, ahogyan felvezeti azt. Nincs semmilyen körítés, csak tényközlés, olyannyira, hogy egy percig sem kételkedem abban, hogy amit olvasok, az megtörtént-e, avagy sem. A tehetsége egészen elképesztő volt, így nem csoda, hogy olyan sokszor futunk bele műveibe, illetve hagyatékába. Tudtad, hogy a detektívregények ötletét neki köszönhetjük? Bizony! A Morgue utcai kettős gyilkosság című novellája kellő inspirációt adott a zsáner megszületéséhez. Az én kedvenc történetem Poetól A fekete macska, és hadd idézzek pár sort rögtön az elejéről:

„Nem törődöm azzal, hogy mások is elhiszik-e ezt az eszeveszett és számomra mégis természetes történetet, amelyet most papírra akarok vetni. Bolond is lennék, ha elvárnám, hiszen még a magam érzékei se hittek a maguk tanúbizonyságának. Pedig nem vagyok őrült, és holtbiztos, hogy nem is álmodom. De holnap meghalok, és ma könnyíteni akarok lelkemen.”

 

H. P. Lovecraft3.jpg

Lovecraft nevével először egy film kapcsán találkoztam. A filmben szereplő lány rajongója volt az amerikai írónak, és az ő mintájára írt horror történeteket. Annyira érdekelni kezdett ki is lehetett, és miket is írt Lovecraft, hogy beszereztem én is egy (azóta több) művét, és átadtam magam a borzongásnak. Lovecraft szerintem legjobban a feszültségkeltéshez értett, mert miközben olvastam a novelláit, végig majd’ kiugrott a szívem a helyéről; a leíró részek olyannyira alaposak, hogy a félelem átjárta az egész testem. Hihetetlen, hogy csak halála után vált híressé egy akkora tehetség, mint ő. Kedvenc szerzeményem Lovecraft-tól az Erich Zann muzsikája című novella. Egy biztos, nálam nincs Halloween az író művei nélkül.

 

2.jpgStephen King

Kingnek köszönhetem, hogy megismertem és megszerettem a műfajt, ugyanis kamaszként tőle olvastam először horrort. A mai napig emlékszem, ahogy kuporogtam az ágyam sarkában, és azt figyeltem, hol fognak megjelenni a holtukból visszatért állatok a szobámban – kifejezetten a macskákra éleztem a szemem. A horror nagymestere nem sajnálja az oldalszámot sem a cselekményszálak és a karakterek felépítésére, sem a borzongató részek szemléltetésére. Az író nagy favoritja a filmiparnak is, ha valaki még nem is olvasott Kingtől, ám biztosan látta már a Ragyogást, vagy az Azt, A setét tornyot, vagy esetleg Az évszázad viharát – utóbbi személyes kedvencem. Ha csak ismerkedsz a zsánerrel, de nem tudod, hol is kezdd, Kinggel nem tudsz hibázni. A kedvencek temetője tökéletes kezdésnek, a mai napig bennem maradt az élmény, és ha valami több mint húsz éven át ilyen nyomot hagy, akkor mindenképpen említésre méltó.

„Egy idegentől meg lehet szabadulni. Önmagunktól nem.”

 

R. L. Stine5.jpg

Pár éve sokszor előkerülnek nálam a Libabőr-filmek, nagyon szórakoztatók, nettó kikapcsolódást nyújt mindegyik. Egészen addig nem hallottam Stine nevéről, míg a filmek fel nem hívták a figyelmem a könyvekre. Elkezdtem felpakolni a kívánságlistámra a Libabőr-sorozat részeit, majd nemrég sikerült is elolvasnom az első részt. Hű! Egy biztos, nem fogok megállni az elsőnél, el kell olvasnom mindet! Stine gyerekeknek ír rémtörténeteket, de ettől függetlenül borzongatóan. A főszereplői maguk is gyerekek, az első részben például kísértetek után nyomoznak. Tetszett, hogy a történet alatt végig éreztem, hogy lappang valami rejtély, van valami, amit nem veszek észre, és bummm! Egy fordulat. Hamarosan új kiadásban jelenik majd meg a sorozat, érdemes rá figyelni, én biztosan szeretném összegyűjteni az összes részt.

 

4.jpgTerry Pratchett

Nem tudtam kihagyni a sorból a szatirikus fantasykról elhíresült Sir Terry Pratchettet. Könyvei nem feltétlenül borzongatóak, de teljes mértékig kapcsolódhatnak a Halloweenhez. Ő alkotta meg Korongvilágot, a lapos korongot, melyet négy hatalmas elefánt egyensúlyoz, akiket a hatalmas teknős, A’Tuin tart a hátán. Korongvilágot lehetetlenebbnél lehetetlenebb alakok lakják, főleg, ha a varázslókról van szó. De találkozhatunk még boszorkányokkal, gólemekkel, a Vadkanapóval és persze a Halállal. Utóbbi egy teljes sorozatot is kapott, nagyon szeretem, mert a Halál elképesztően különleges figura. Kedvenc könyvem az írótól a Mort, ajánlom is szeretettel, de ha inkább a TV elé telepednél le sem kell lemondani a Pratchett művekről: a Varázsapu, a Postamester és A mágia színe című filmek mind-mind az ő könyvei alapján készültek. A Varázsapu (Hogfather) nálam már legalább tíz éve minden évben előkerül karácsony közeledtével. Pratchett fantáziája, teremtett világa és humora egyedülálló a világon, és ha nem szeretitek az ijesztő történeteket, de szeretnétek egy kis Halloweent csempészni a napotokba, Pratchett segít elmerülni a varázslók, boszorkányok, fogtündérek világában.

 

Booktag

1) Witching hour - Egy könyv, amelyben szellemek járnak - Kiemelném Neal Shusterman: Everlost című könyvét, idén volt szerencsém olvasni, és nagyon megfogott a maga misztikus világával.

2) Töklámpás - egy rémisztő könyv, ami miatt este féltél lekapcsolni a lámpát - Egyértelműen a Kedvencek temetőjét sorolnám ide, szerintem ha felnőtt fejjel olvasnám is ugyanúgy reagálnék, mint kamaszként - bujkálnék a takaró alatt.

3) Zombiapokalipszis - Egy kellően vastag könyved, amivel akár egy (vagy több) zombival is végezni tudnál - És még keménykötéses is: Föld és vér háza. Az a könyv egy féltégla, simán megfékezném vele a Zombiapokalipszist.

4) Bosszúállók - Nevezz meg öt könyves karaktert, akikkel cukorkagyűjtésre vagy rémisztgetésre indulnál Halloween estéjén! - Thomas Cresswell, Ron Weasley, Hádész, Aragorn és Hawke. Picit fura, de csodacsapat lenne.

5) Adsz vagy Kapsz - Milyen halloween-i jelmezben várnád a cukorka kéregetőket? - Félelmetes madárijesztő jelmezben. 

6) Szellemház - Milyen rémisztő dekorációval látnád el a lakásod/házad környékét? - Töklámpásokkal, gyertyákkal, pókhálókkal és pókokkal. Mindig irigykedve csodálom külföldi filmekben a halloweeni dekort, elképesztően ötletesek és hangulatosak. Remélem egyszer nálunk is nagyobb teret kap majd az ünnep.

+1 kérdés a Függővég bloggerétől: Inkább egy temetőben vagy egy kísértetjárta házban töltenél el egy éjszakát? Egy könyves karaktert is vihetsz magaddal - Temetőben és leginkább Dean Winchestert vinném magammal. Könyves karakterek közül nem tudtam választani, viszont Dean nagy segítségemre lenne.

 

okkx6bo_imgur.png

 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során rémisztően jó filmeket keresünk. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint az alapján megfejteni a mese vagy film címét és a megoldást beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik állomást teljesítitek, esélyetek nyílik megnyerni a bloggereink által felajánlott nyeremények egyikét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Bloggereink csak magyarországi címre postáznak.)

 

coco_kritika_screenshot_20171121151615_3_original_1150x645_cover.jpg

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Booktastic Boglinc - Halloween Playlist
Dreamworld - Gyors sütik
Olvasónapló - Halloween podcastek
Pandalány olvas 
Zakkant olvas
Fanni’s Library - Boszorkányos könyvajánló
Spirit Bliss Sárga könyves út - Fanartok
Függővég - Ijesztő filmajánló
Szaffi polca - Hidegrázós írók
Csak olvass! - Könyvjelzők
Utószó - (Nem)ijesztő filmajánló
Kelly & Lupi olvas - Halloween sminkek
Könyvvilág - Nem annyira borzongató könyvajánló
Könyv és más - Társasjáték ajánló
Hagyjatok! Olvasok! - Borzongató könyvek

Képek forrása:
https://stephenking.com/the-author/
http://rlstine.com/about-rl-stine
https://www.britannica.com/biography/Terry-Pratchett
https://www.barnesandnoble.com/blog/sci-fi-fantasy/10-things-probably-didnt-know-sir-terry-pratchett/
wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4217966988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása