Szabó Magda – Az ajtó
2021. október 09. írta: szaffipolca

Szabó Magda – Az ajtó

Könyvajánló és nyereményjáték

img_0378.jpgSzabó Magda születésének 104. évfordulóján egy különleges turnéval készültünk nektek. A Jaffa kiadó jóvoltából 7 különböző regénnyel ismerkedtünk meg a neves magyar írónő életművéből, és erről tartunk nektek élménybeszámolót két teljes héten keresztül. Sőt, egy saját book TAG-gel is készülünk, amit bárki kitölthet a saját felületén. A turné végén pedig egy szabadon választott Szabó Magda-könyvet nyerhettek.

 

Fülszöveg

Álmában nem, de életében egyszer kinyílik az ajtó az írónő előtt. Szeredás Emerenc ajtaja, amely mások számára örökre zárva marad. A megingathatatlan jellemű, erkölcséhez és hiedelmeihez tántoríthatatlanul ragaszkodó asszony házvezetőnőnek áll az írónőhöz, ám első perctől nyilvánvaló, hogy ő diktál. Gazdája megmérettetik, és nem találtatván könnyűnek, Emerenc nem csupán otthona, hanem lelke ajtaját is megnyitja előtte, ha csak résnyire is. Így sejlik fel Magyarország huszadik századi történelmének kulisszái előtt egy magára maradt nő tragikus, fordulatos sorsa. Vajon mit őrizget az idős asszony a hét lakatra zárt ajtó mögött?
Az ajtó a ki- és bezártság, a születés és a halál ősi jelképe. Állandó kettősség jellemzi a két főhős áhítatosan odaadó, máskor szinte gyűlölködő kapcsolatát is. A szeretet kapujában állnak. Sikerülhet-e végül beljebb vagy elengedni egymást?

Az ajtó Szabó Magda talán legismertebb regénye: Szabó István forgatott belőle filmet, és 2015-ben felkerült a The New York Times sikerlistájára.

 

Értékelés

Nehéz „megszólalni” egy ilyen olvasmány után, mint Az ajtó. Értékelést is nehéz írni róla, azt sem tudom, méltó vagyok-e rá. Miközben ezeket a sorokat gépelem, még mindig a könnyeimet törölgetem, annyira megrendítő volt Magda és Emerenc története.

Bármilyen nehéz is, megpróbálom összefoglalni milyen érzelmeket és gondolatokat váltott ki belőlem ez a csodás történet.

Szabó Magda munkássága nem volt ismeretlen számomra, ugyanakkor mégis. Gyerekkoromban olvastam tőle utoljára, akkor az Abigélt, később középiskolásként a Für Eliset. Bár bevallom, annyira régen volt már, alig emlékszem, annyi viszont megmaradt bennem, hogy az Abigélt nagyon szerettem.

Ez a könyv most mégis újdonság volt számomra, sokkal személyesebbnek és érzelmesebbnek éreztem, mint az eddigieket. A történet két főszereplője az írónő, valamint Emerenc, a házvezetőnő. Magda keres valakit, aki segít neki a háztartásban, hogy ő és férje nyugodtan el tudjanak merülni írói tevékenységükben. Emerenc a legtisztább és munkája iránt a legalázatosabb személy, a környéken mindenki ismeri, és mégsem. Senki nem tud róla semmit, csak annyit, hogy becsületes, tökéletesen látja el feladatait, finom ételeket készít, gondoskodik a rászorulókról és mindenki szereti, tiszteli őt, annak ellenére, hogy szinte semmit nem tudnak róla. Magda nem elégszik meg ennyivel, szeretné megismerni az idős nő titkait, aki folyton kendőt visel, és azt a bizonyos ajtót nem nyitja ki soha, senkinek.

A ház úrnője és a házvezetőnő egyre közelebb kerülnek egymáshoz, sajátos módon kezdik el szeretni egymást, megmagyarázhatatlan kötelék alakul ki közöttük. Ebben hol segít, hol ront a helyzeten Viola, Magda kutyája, de örök kötelék lesz közöttük. Emerenc valamilyen rejtélyes hatodik érzékkel is meg van áldva, többször ráérez olyan dolgokra, amit manapság természetfelettinek mondanánk. Sok titka marad rejtve még halála után is, de a legtöbb kiderül a tragédia bekövetkeztéig. Közeli hozzátartozói sem ismerik a teljes képet, mindenki csak morzsákat, Emerenc életének egy-egy állomását, így nehéz összerakni Magdának házvezetőnője életének darabkáit.

Számomra ez a könyv a szeretetről és a gondoskodásról, a hibákról, a megbánásról, a döntésekről - legyenek azok jók vagy rosszak -, és a ki nem mondott szavakról szól. A könyvben találkozik a múlt és a jelen, a régi kor és az új kor. A történet hangulatát erősen befolyásolják a háború utáni felépülési folyamatok és a politikai események. A fiatalabb generációnak nehéz elképzelni milyen lehetett átélni a háborút, illetve az utána következő bizonytalan időket. Emerenc nem túl bizakodó, ő a törvényen kívülinek tekinti magát, akire sem Isten, sem ember törvényei nem érvényesek, aki nem ítélkezik politikai döntések alapján, mégis a legigazabb élet az övé, segített zsidónak, németnek, orosznak, állatnak, bárkinek, akit ártatlannak vélt. Megveti a szellemi munkát, a kétkezi feladatokat tekinti csak valós munkának, nem akar azonosulni a modernebb szemléletekkel. Mindezek ellenére, és annak ellenére is, hogy nem iskolázott, hihetetlen intelligenciával bír, olyan bölcsességek hangzanak el tőle, amelyek mélyebb gondolkodásra késztetik az embert. Minden tettének oka van és minden mondata átgondolt. Sokszor kerülnek szembe egymással ő és az írónő, mert teljesen más gondolatmenet alapján élnek. Mindketten ragaszkodnak a szabályokhoz, az írónő is, aki nehezen hagyja el komfortzónáját, így sok időbe telik, mire megtanul Emerenc észjárásával gondolkodni. Hosszú utat járnak be ők ketten, és a végén mégis olyan szomorú minden. Nehéz szívvel engedem el ezzel a befejezéssel ezt a könyvet, nem egy vidám történet, elgondolkodtató és lelkileg nagyon nyomasztó, de minden egyes percéért megérte, amit az olvasásával töltöttem.

Szabó Magda elképesztően írt, kicsit bele kellett rázódnom a stílusába és a nyelvezetébe, a végtelen hosszú mondatokba, de hamar belejöttem. Ami miatt ez a könyv kiemelkedő, az, hogy milyen szépen tudja szemléltetni szavakon keresztül ezt a furcsa kapcsolatot, az érzelmeket, a gondolatokat. Teljesen beleülnek az ember saját gondolatai közé, kicsit ottmaradnak és megmozgatják a saját érzelmeket is. A könyv nincs elsietve, minden esemény és fontosabb állomás kellő oldalszámot kapott, és olyan szépen, tisztelettel építette fel Emerenc személyiségét, ahogyan azt ő maga megérdemelte. Emerencet szinte végig misztikum és titokzatosság lengte körül, így a folyton előkerülő életszilánkok miatt letehetetlenné vált az olvasmány.

A borító rendkívül megtévesztő, ugyanis van is köze a könyvhöz, meg nincs is. Tetszik, hogy macskák vannak a coveren, mint a történet kulcsfigurái - bizonyos szempontból -, de a színek olyan élénkek, pedig a történet maga nem vidám. Jobban szeretem pucéran nézegetni a könyvet, a keménykötés designja sokkal méltóbb a könyvhöz.

Örülök, hogy ezzel a kötettel emlékeztem meg Szabó Magda születésének 104. évfordulójáról, szebb történetet nem is választhattam volna. Szeretném ezt a szokást megtartani, és amíg a könyvei mennyisége engedi, minden évben e tájt elolvasni egy-egy művét.

Értékelés: 5/5⭐

 

A könyv elérhető a kiadó oldalán.

 

Adatok

Szabó Magda - Az ajtó
Kiadó: Jaffa
Oldalszám: 284
Kötéstípus: Keménytábla, védőborítóval
ISBN: 9786155609053

 

244307683_4721069854620631_6318160830890030126_n.jpg
 

Nyereményjáték

Keressetek képeket Szabó Magdáról! A bejegyzések szövegének egy-egy kulcsszavára kattintva egy fotót találtok a szerzőről, a feladatotok pedig annyi, hogy bepötyögjétek a Rafi megfelelő helyére, melyik volt ez a szó.

A nyeremény: egy szabadon választott Szabó Magda-könyv (a Jaffa kínálatából).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

a Rafflecopter giveaway
 

További állomások

Blogturné Klub

10.01. Readinspo – Megmaradt Szobotkának
10.03. A Szofisztikált Macska – Freskó
10.05. Csak olvass! – Az őz
10.07. Könyv és más – Régimódi történet
10.09. Szaffi polca – Az ajtó
10.11. Spirit Bliss Sárga könyves út – Für Elise
10.13. Utószó – A pillanat
10.15. Szabó Magda Book TAG

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr7016715524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása