Cassandra Clare – Aranylánc
2021. november 16. írta: szaffipolca

Cassandra Clare – Aranylánc

Hamarosan nálunk is megjelenik a Könyvmolyképző kiadó gondozásában Cassandra Clare Az utolsó órák című sorozatának első kötete, az Aranylánc. Ez a történet egyenesen Londonba repít minket, méghozzá az 1900-as évek elejére. Tartsatok velünk, fedezzük fel a rejtélyeket, üldözzük együtt a démonokat, melyek a Herondale, Carstairs, Lightwood és Fairchild családok legifjabb tagjaira várnak. Ha kitartóak vagytok, a kiadó jóvoltából megnyerhettek egy példányt ebből az újonnan megjelenő Árnyvadász-történetből.

img_1567.jpg

 

Fülszöveg

Üdv itt, az elektromos lámpák és a hosszúra nyúlt árnyékok idejében! Vannak, akik a művészetek szépségét ünneplik, vannak, akik az örömöket hajszolják vadul, és persze vannak, akik démonokkal küzdenek. Éveken át béke honolt az árnyvadászvilágban, James és Lucie Herondale, Will és Tessa gyermekei idillben nőttek fel, szerető családjuk és barátaik körében, történeteket hallgatva a jó diadaláról a rossz fölött, s arról, hogy a szerelem mindent legyőz. De minden megváltozik, amikor a Blackthorn és a Carstairs család megérkezik Londonba… és velük együtt egy ismeretlen démon is. 
 
James Herondale a nagy szerelemre vár, s úgy véli, hogy megtalálta a gyönyörű és titokzatos Grace Blackthorn személyében. Cordelia Carstairs nagyon szeretne hős lenni, megmenteni a családját a romlástól, titokban tartva a James iránti szerelmét. Ám amikor katasztrófa sújtja az árnyvadászokat, James, Cordelia és a barátaik vad kalandokba keverednek, hihetetlenül sötét erőkkel találkoznak, és kiderül számukra a hősi lét valódi, kegyetlen ára… mint ahogy a szerelemé is. 

 

Értékelés

Végre érkezik hozzánk is ez a várva-várt kötet. Kicsit még elszomorodva-gondolkodva írom ezeket a sorokat, mert nyilván úgy végződött, hogy ide vele a következő résszel, másrészt, vége lett a könyvnek, és most egy ideig el kell búcsúznom Jamestől és Cordeliától, valamint a családjuktól és barátaiktól. És a tény, hogy ezt írom, csakis azt mutatja, mennyire szerettem ezt a történetet.

Cassie könyvei kaptak már tőlem hideget-meleget, nagyon változó értékeléseket adtam. A Pokoli szerkezetek sorozat vezeti a listámat, szorosan mögötte vagy talán mellette kullog az Aranylánc, aztán a Gonosz fortélyok, de a többi általam olvasott sorozat sajnos nem nyűgözött le.

img_9352.JPG

Viszont most itt van ez a felüdülés, az Aranylánc, ami szinte mindenben megfelelt igényeimnek. Mintha csak belecsöppentem volna a Büszkeség és balítélet árnyvadász kiadásába, hiszen itt vannak nekünk a bálok, a kimért stílus, a moderált viselkedés, a csodás csipkés-tüllös selyemruhák és a vajon mit gondolnak mások kora. Az írónő remekül ábrázolta a kor szellemét, úgy éreztem, én is ott vagyok Londonban, az 1900-as években, és lovaskocsin zötykölődöm a szép fűzős ruhámban Cordéliával Lucie-vel és Annával. Cassie stílusa elragadó, nagyon olvasmányosan ír, mindamellett, hogy a mondatai szépen szerkesztettek és átgondoltak. Rengeteg bölcsesség is rejtőzik a soraiban, a könyveinek pedig mindig fontos mondandója van. Méltatnám továbbá a kidolgozott cselekményszálat, olyan aprólékosan és ügyesen építette fel ezt a rengeteg szereplővel és szállal átszőtt történetet, hogy csoda, hogy nem gabalyodott bele. Emiatt egy kicsit lassabb volt számomra az olvasási tempó, mert a történet több szálon is fut, E/3-ban íródott, és több szereplőt is fókuszba helyez, ami szuper, mert így beleláthatunk mindenki életébe. De a cselekmény nem csak a jelenben fut, kóstolót kaphatunk a múltbéli eseményekből is, gyerekkori történetek egészítik ki hőseink személyiségfejlődésének darabkáit. A szereplők szintén alaposan átgondoltak és felépítettek, mint ahogy kapcsolataik is. Tényleg tiszteletre méltó, hogy Cassie ennyi mindenre tudott figyelni, de hát nem is véletlenül hétszáz oldalas ez a könyv, hiszen sok mindennek kellett beleférnie.

A karakterábrázolás kiterjedt arra is, hogy mennyire jól mutatkozik meg James családi hozadéka. Egyszer ott van a boszorkánymester anya, Tessa, aki ismeretlen démon apja miatt kétes megítélésnek örvend többek szemében, így nyilván gyermekei is. Aztán ott van Will öröksége is, a romantikus szenvedés hozománya, megspékelve a bajkeverő jellemmel. Azt kell mondanom, James ennél tökéletesebben nem is alakíthatja Will és Tessa gyermekét. Lucie, a lánygyermek szintén titokzatos és rejtélyes képességet birtokol, emellett pedig benne rejlik Tessa ártatlansága és kedvessége. Lucie okos és képes szerevezetten gondolkodni, nagyon kedvelhető karakter, hasonlóképpen, mint bátyja. És akkor jöjjenek Carstairsék. Természetesen feltűnik Jem is, de most nem ő központi Carstairs szereplő, hanem Cordelia, az anyja, és a testvére, Alastair. A perzsa vonallal megáldott Cordelia gyönyörű, okos és rendkívül bölcs. Titkon szerelmes Jamesbe, aki viszont üvegfalat vont maga köré, és egy rejtelmes szerelem áldozata. Cordelia türelmes és alázatos marad, mindig azt teszi, ami helyes, nem omlik össze még akkor sem, amikor még a legerősebbnek is darabokra törne a szíve. Miközben próbálja családja renoméját helyreállítani az új lakóhelyükön – Londonban ­–, életre szóló barátságokat köt, és még valami egészen mást is, ezt nyilván nem árulom el.

img_1072.JPG

James és közeli barátai négyen alkotják a Vidám zsiványok fogatát, Christopher, Matthew és Thomas hű társai a bajban, amiből akad bőven. Ők négyen mind-mind különböző személyiségek és kapnak szerepet bőven a történetben. Feltűnik még Anna Lightwood is, aki az egyik személyes kedvencemmé vált, kifejezetten okos személyiség, tetszik, milyen könnyedséggel veszi az akadályokat és a megpróbáltatásokat, és mint egy csendes szemlélődő, folyton kiértékeli a történéseket. A fiatalok mellett fel-fel tűnnek a szülők is, és persze a régi jól bejáratott karakterek, mint például Magnus is. Ezt a könyvet nem lehet családfa nélkül elkezdeni, ugyanis az elején minden oldalon végig kellett gondolnom, ki kivel van, ki kinek a borja, így ajánlom ezt a családfát nézegetni olvasás közben, főleg, ha már kicsit koptak az emlékeid az előző sorozatokkal kapcsolatban.

A cselekmény nagy vonalakban annyi, hogy egy ismeretlen démon szórja mérgét London utcáin, a fertőzöttek haldokolnak, így az egész enklávé – és titokban a fiatalok – azon dolgoznak, hogy megkeressék a pusztítás forrását és ellenszerét. Persze, nem ennyire egyszerű a történet, mert közben fény derül James származására, Cordelia apjának múltjára, Grace indíttatásaira, aki egy nagyon fontos szereplő a történetben (Tatiana fogadott lánya), James tépelődésének okára és számos olyan darabkára, ami fontos az igazság kiderítésében, a gyógyulásban és a gonosz legyőzésének eszközeiben.

A történet fontos problémákra is felhívja a figyelmet, itt kettőt emelnék ki: az egyik a szerelemben való szabadság elfogadása, a másik az alkoholizmus rombolása. Kíváncsi vagyok, hogy oldja meg Cassie karakterei problémáit és megpróbáltatásait az elkövetkezendő kötetekben.

Ami számomra fontos pluszt adott, hogy végre megértettem Tessát. Aki még nem olvasott el bizonyos könyveket ez spoileres tartalom lehet. Nem értettem, miután Will felesége volt annyi éven át, hogy volt képes később hozzámenni Jemhez. Ezzel a gondolattal soha nem tudtam megbékélni, azt a fejezetet kb. kitéptem volna anno a könyvből. Most megértettem. Ő halhatatlan, és mindenki a családjában halandó. Végig kellett néznie, ahogy meghalnak a gyerekei, unokái, dédunokái, mindenki, aki fontos volt számára. Ez egy olyan teher, ami kibírhatatlan, egy szülőnek a rémálom, ha túléli a gyerekét. Az egyetlen kapocs számára a múlttal az Jem, és még bele tud kapaszkodni egy kicsit, ő az, akit tud szeretni és aki megérti, aki átélte vele ugyanezeket a veszteségeket. Olyan rossz belegondolni abba is, hogy amikor a Gonosz fortélyok játszódik, ezek a szereplők már nem élnek. Valahogy az ember mindig azt várja, hogy szeretett karaktereinek a halála ne tudatosuljon, hogy ezek a szereplők öröklétűek legyenek, de itt kapunk egy pofont, hogy á-á, itt nem. Itt hozzátartozik a halál a történetekhez.

De ne feledjétek: minden történet igaz.

Értékelés: 5/5⭐

 

A könyvet itt vásárolhatjátok meg. Beleolvasási lehetőség itt.

 

Adatok

Cassandra Clare – Aranylánc 
Eredeti cím: Chain of Gold 
Kiadó: Könyvmolyképző 
Oldalszám: 704 
Fordította: Sándor Alexandra Valéria 
Kötéstípus: Kartonált / Keménykötés 
ISBN: 9789635619412 / 9789635619863

 

20211024_151321342_ios.png

 

Nyereményjáték

Felismered a képen látható híres árnyvadászt? Ha igen, nincs más dolgod, mint beírni a megfejtést Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába, így esélyed lehet megnyerni a kiadó által felajánlott könyvet. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

tessa_grey.jpg

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

11.16. Szaffi Polca blog – értékelés 
11.18. Sorok között könyves blog – borítómustra 
11.20. Szaffi polca blog – Fan artok 
11.22. Kelly és Lupi olvas – értékelés 
11.24. Hagyjatok! Olvasok! blog – kedvenc idézetek 
11.26. Könyv és más blog – értékelés 
11.28. Hagyjatok! Olvasok! blog – értékelés 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9016751530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása