Jen Calonita – Bírnod ​kell a célig
2021. november 18. írta: szaffipolca

Jen Calonita – Bírnod ​kell a célig

img_0966.JPGA Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Jen Calonita Bírnod kell a célig c. regénye, mely a Sorsfordító történetek legújabb tagja. A történet során Hercules és Megara megpróbáltatásokkal teli kapcsolatának nyomába eredünk, melyben nem kisebb a tét, mint a szerelmesek közös jövője. Vajon Meg képes lesz felülkerekedni a múltján, megtalálni önmagát, s felismerni önnön erényeit, vagy a félelem végérvényesen éket ver közé és Csodafickó közé?

 

Fülszöveg

Miután Herkules bebizonyítja, hogy igazi hős, és újra istenné válik, úgy tűnik, végre helyreáll a világ rendje.

Egészen addig, amíg Zeusz ki nem jelenti, hogy Meg nem lehet együtt a fiával, mert - ha tetszik, ha nem - halandó. Héra azonban szerencsére felajánl egy lehetséges megoldást: esélyt ad Megnek, hogy bebizonyítsa, igenis van helye az Olümposzon - istennőként.

Ráadásul ehhez csupán egy titokzatos küldetést kell teljesítenie. Hogy mi is ez a küldetés? Csupán annyi, hogy Megnek ki kell szabadítania volt szerelme kedvesének a lelkét az Alvilágból.

Igen, arról az exéről van szó, aki miatt eladta a lelkét Hadésznak, és aki azonnal beleszeretett egy másik nőbe, miután Meg eltűnt. Vajon képes lesz Meg maga mögött hagyni a múltját, és gyors észjárásának segítségével legyőzni a szörnyetegeket és gonosz isteneket, az alattomos Hadészt is beleértve?

Sikerül rátalálnia igazi otthonára, és felfedezni, hogy mi minden lakozik benne? Vagy az elköteleződéstől való félelme miatt lemond az örökké tartó istenlétről a Csodafickóval?

 

Értékelés

Nagyon vártam ezt a könyvet, mert Herkules története csupa pozitív érzést kelt bennem – még mindig –, az egyik legjobb Disney mese (szerintem). De miről is szól az eredeti történet? Nosztalgia time: Zeusz és Héra éppen gyermekük születését ünneplik, amikor betoppan Hadész, az Alvilág ura. Tiszteletét teszi, majd visszamegy királyságába. Aljas tervet sző, miszerint lerohanja az Olümposzt, jóslatot kér, de a párkák óva intik, hogy van egy valaki, aki útjába állhat. Ez a valaki pedig nem más, mint Herkules. Hadésznak gyorsan kell cselekednie, hiszen, ha Herkules istenként nő fel, megakadályozhatja a titánok tombolását a bolygók együttállásakor. Gonosz terve, miszerint Pech és Pánik elrabolja a picit, és egy főzetet adnak be neki, ami elveszi isteni erejét, majd megölik, csak félig sikerül, egy cseppnyi méreg marad ugyanis az üvegben, így Herkulesnek marad bőven erejéből. Így nem is hal meg, mert könnyen elbánik a két spionnal. Halandóként már nem térhet vissza az istenek közé, egy házaspár befogadja és felneveli. Nehezen tud beilleszkedni, nem bír hatalmas erejével, nincsenek barátai. Nevelőszülei megsajnálják, elmondják neki az igazat, hogy talált gyermek, és beszélnek neki a medálról, miszerint Herkulesnek érdemes Zeusz templomában kezdenie a kutakodást. Útnak indul, majd a templomban a kőszoborból megelevenedett Zeusz elmondja neki ki is ő valójában, és mit kell tennie, hogy újra isten lehessen. Így Herkules útja Philoktétészhez vezet, a hősök mesteréhez. Phil némi győzködés után vállalja Herkules kiképzését, így Herkules hamar megtanulja kezelni erejét, és igazi izomkolosszussá válik az edzések következtében.

img_0960.JPG

Az egyik próba során ismeri meg Megarát, amikor a lány szintén egy feladatot teljesít. Azonnal szimpatizálnak egymással, de Pegazus (Herkules szárnyas lova) és Phil nem helyeslik ezt a vonzalmat. Megaráról megtudjuk, hogy Hádész rabszolgája. Megara ugyanis alkut kötött vele, így Hádész megmentette Megara szerelmét a haláltól, cserébe a lány szolgálatot tesz a földön Hádésznak. Herkules ezt persze nem tudja, így udvarolni kezd a lánynak. Hádész Megtől tudja meg, hogy a halottnak vélt Herkules nagyon is él, így megakadályozhatja tervét. Megarát küldi a fiúhoz, hogy tudja meg a gyengepontját, illetve egy csomó szörnyet állít útjába, hogy végezzenek a fiúval. A terv nem sikerül, Herkulesből legenda lesz a megpróbáltatások során. Elérkezik Hádész ideje, és végre rájön mi, vagyis ki Herk gyengepontja. Megzsarolja Herkulest Meggel, elveszi a fiú erejét egy napra, megígéri, hogy nem esik baja a lánynak. Ha igen, Herk visszakapja az erejét. Meg megsérül, amikor a legyengelült fiút menti a háborúban. Herkules visszakapja erejét, Phillel hagjya a haldokló lányt míg legyőzi a titánokat. Közben Megara meghal. Nem hagyja annyiban, az Alvilágba megy, a saját lelkét ajánlja Hádésznak a lány életéért cserébe. Hádész belemegy, a lelkek közé engedi Herkulest, aki önfeláldozásának köszönhetően igazi hőssé, így istenné válik. Hádész nem kapja meg a lelkét.

Tanulság: nem attól leszel hős, hogy a saját érdekedben miket teszel önző módon, hanem attól, miket teszel önzetlen módon másokért.

Ezután a pár egy felhőn felemelkedik az istenek elé az Olümposz kapujához, természetesen Phil és Pegazus társaságában, ahol már várják a fiút, hogy csatlakozzon. Ő azonban inkább a Meggel való életet választja.

A könyv itt kezdődik, ahol a mese véget ér. Ugyanis Zeusz nem engedi, hogy Herkules Meget és a halandó életet válassza (pedig a borítón lévő szöveg teljesen mást sugall, elég megtévesztő). Zeusz az Olümposzon akarja tudni fiát, ebből nem enged, és abból sem, hogy Megara halandóként nem tartózkodhat ott. Hosszas vita után sem engedi el fiát, miközben Héra megsajnálja a fiatalokat és egy lehetőséget kínál Megarának. Egy küldetésen kell részt vennie, amit ha időben teljesít, istennő válhat belőle, és örökre Herkulessel lehet. Megara szeme az istennő dologra egyből megcsillan, a másik viszont pánikot kelt benne. Örökre? Nem tudja pontosan a rövid ismertség után, örökre együtt akar-e lenni a fiúval. Ez volt az első dolog, amit nem értettem, hiszen szerette Herkulest, a meséből azért kiderült, plusz az életét is adta érte. De rendben, bizonytalan. Megara elfogadja az ajánlatot, útnak indul egy homokóra társaságában. Különböző küldetéséket kell teljesítenie, melyekben Phil és Pegazus is segítenek, de a legváratlanabb az, amikor volt szerelmének feleségét kell megmentenie az Alvilágból. Kockázatos és érzelmileg megterhelő utazás, ugyanis előtte látogatást kell tennie az exénél (Aegusz vagy Aigeusz?), hogy felismerje majd a lányt az Alvilágban, illetve tudnia kell, hol keresse.

A történetben ízelítőt kapunk Megara gyerekkorából is, megismerjünk édesanyját, és azt is, Megara miért lett olyan, amilyen.

Megara rájön, hogy ez a küldetés nem csak a jövőjét szolgálja, de lehetőséget kap arra is, hogy rendbe tegye lelkét, rendezze a múltbéli konfliktusait, kérdéseit. Ez egy amolyan lélektani utazás is egyben, így végül teljes lelki egyensúlyban állhat újra Héra elé.

A könyvben több érdekes fordulat és küldetés is vár minket, igazán izgalmas utazásra számíthatunk.

img_0959.JPG

Mi az, ami miatt mégsem vagyok teljesen elégedett? Azt mindenek előtt meg kell jegyeznem, hogy a cselekményszál szerintem remek, ez a része szuperül ki lett találva, jól van felépítve, a küldetés is logikus, van tanulsága a sztorinak. Amivel nem voltam elégedett az Megara maga. A meséből egy nagyon okos, határozott, ravasz lányt ismertem meg, ebben a történetben viszont teljesen bizonytalan, elveszett és lassú gondolkodású. Nem tetszett az sem, hogy Herkulesen keresztül lehetne ő istennő, ez vonzza, de az örök élet Herkulessel nem biztos. Picit számító gondolat, az érthető, hogy tart egy öröklétű kapcsolattól, de nem értem miért kellett ebbe kapaszkodni. Semmi sincs kőbe vésve, de nem is lehet így nekifutni. Nagyon sokszor hezitált, illetve nem mondott ki gondolatokat, csak fejben, így belegondoltam, ha Megarával beszélgetnék, és csak annyit mondana, mint a könyvben, de egyébként pedig mindent magában, azt gondolnám róla, hogy nem a legélesebb kés a fiókban. Volt egy rész, ahol először találkozott Katerinával. Vedd elő a csörgőt… mormoltam magamban. Vedd elő a csörgőt! Vedd elő a csörgőt!... Nem és nem. Miért nem? Később persze nagy nehezen utolsó pillanatban sikerült kapcsolnia, de engem nagyon lefárasztott Megara lassú észjárása, a fülszöveg megtévesztő. 

Aki nagyon el lett találva, az Phil. Ő abszolút hozza a karakternek szánt személyiséget, tetszett, hogy félre tudta tenni a neheztelését, és Herkules érdekében cselekedett. Herkules keveset szerepelt, de amikor igen, akkor sok pluszt nem tett hozzá a történethez.

Az Alvilágban játszódó részek nagyon tetszettek. Találkozhatunk kedvenc karakteremmel, Hádésszal, aki szintén tartogat egy kis meglepetést nekünk. Azért nem hazudtolja meg önmagát, igyekszik annyira aljas maradni, amennyire azt megszoktuk, de én imádom.

Többször félretettem mérgemben a könyvet, mert sajnos rengeteget ront az olvasási élményen a korrektúra (teljes?) hiánya. Megara exének neve oldalon belül is többször rosszul szerepel, rengeteg az elírás ezen felül is, és a helyesírási hiba. Ezt ha valaki egyszer rendesen átnézte volna, kiszúrta volna, nagyon sajnálom, hogy ezek benne maradtak.

Ha szerettétek a mesét, és vágytok egy kis nosztalgiázásra, ne habozzatok, szerezzétek be ezt a gyönyörű könyvet, csodás aranysárga élfestéssel, és merüljetek el újra a görög mitológia csodás világában!

Értékelés: 3,5/5⭐

 

A könyvet itt vásárolhatjátok meg. Beleolvasási lehetőség itt.

 

Adatok

Jen Calonita – Bírnod ​kell a célig
Eredeti cím: Go the Distance
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 416
Fordította: Herman Alexandra
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789635840700 

 

2ydxvzt_imgur.png

 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek Hercules és Meg mesebeli történetét. Minden állomáson találtok egy kérdést két válaszlehetőséggel, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes megfejtés betűjelét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha pedig extra pontokat is gyűjtenétek, rakjátok helyes sorrendbe a jónak vélt válaszok betűjeleit, és az így kapott szót ugyancsak írjátok be a rafflecopter erre kijelölt sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Miből készíti Zeusz Pegazust?
E) Habfürdő        F) Felhő

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

11.13. Fanni’s Library
11.15. Booktag
11.17. Csak olvass!
11.18. Szaffi polca
11.19. Csak olvass!
11.20. Pandalány olvas
11.21. Readinspo
11.23. Hagyjatok! Olvasok!
11.25. Utószó
11.27. Dreamworld

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr5316754376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása