Jay McLean – Lucas
2021. december 14. írta: szaffipolca

Jay McLean – Lucas

A Preston fiúk 1.

img_2752.JPGAmikor elkezdtem olvasni ezt a történetet, nagyon ismerősnek éreztem, majd hamar rájöttem, honnan. Egy ici-picit olyan beütése van, mint a Royal-fiúk sorozatnak, annyi különbséggel, hogy a srácok itt nagyon aranyosak. Persze a dráma Prestonéknál sem marad el, viszont egészen más módon sokkol le minket.
Idén többször is került a kezembe friends-to-lovers tematikájú könyv, alapvetően nem ez a kedvencem, mert mindig úgy érzem, a harag és a düh sokkal szívszorítóbb módon koncentrálódik, hogy végül kegyetlen módon csaphasson le. Itt sem volt másként.

 

Fülszöveg

Szeress nagyon, szeress szenvedéllyel, de szeress jól!
Száz méteren minden ezredmásodperc számít. Amikor a szerelemre vársz, ezek a töredékidők örökkévalóságnak tűnhetnek.

Az utolsó éves Lucas Prestonnak mindene megvan: az atlétikacsapat sztárja, egy ösztöndíj várományosa, saját lakással és a kilincset egymásnak adó barátnőkkel. Egy nővére, öt öccse és egy apja van, aki számít a segítségére, hogy ezek a fiúk biztosan ne öljék meg egymást.

És a megmentője? Lois „Laney” Sanders, egy lány, akit tizenegy éves kora óta nagyon kedvel. A lány, aki a legjobb barátja, a bizalmasa, a bátorítója.

Tizenhat kopogás.
Nyolc másodperc.
Lucasnak ennyi időbe telt felismernie, hogy négy éve szerelmes Laney-be.
Nyolc sorsfordító másodperc.
És pontosan ennyi időbe telt őt elveszítenie.

Ragyogóan felépített, emlékezetes szerelmi történet,
hiteles és vagány férfiszemszöggel.
A Preston fiúkért rajongani fogsz!

 

Értékelés

Laney (Lois) és Lucas mesélik el történetüket, egyes fejezetekben visszatekintve a múltra, egészen kicsi gyerekkorukig. Általános iskolásokként ismerték meg egymást és váltak legjobb barátokká. Bensőséges kapcsolat alakult ki közöttük, ez abból is adódik, hogy titokban mindketten szerelmesek a másikba. Nagyon drámai a történet felütése és a hangvétele, ami kifejezetten tetszett, mert már rögtön az elején éreztette velem, hogy itt valami nagy tragédia van kibontakozóban a félreértések, a ki nem mondott szavak és gondolatok nyomán. Sajnos, egy ilyen kapcsolat esetében, amikor néha csak egy hajszálon múlik egy-egy sértődés, könnyen siklik félre egy szoros baráti kapcsolat is, és ez meg is történik. Lucas egyszerűen csak túl jó szívű, de azért néha picit önző, egyszerűen csak esendő. Laney súlyos terhet cipel, érzékeny és nagyon meggondolatlan.

Az alap konfliktus kiváltó oka mindkettőjük hibája ugyan – én ezt gondolom –, és ezt a pontot a történet szempontjából nem is érzem túl erőteljesnek. Viszont megtörténik, és ami utána jön az egy útvesztő mindkét karakter számára. Mindketten mélyre csúsznak, mindketten szenvednek, mikor Laney azt hiszi kitalál az alagútból, csak még jobban eltéved, Lucas pedig szinte beleőrül a lelki fájdalomba. Érdekes volt olvasni vívódásukat, miközben a jelen döntéseit egy-egy fejezet gyerekkori emlékekkel magyarázza. Ami életszerűvé és szerethetővé tette számomra a kötetet az, hogy a szereplők abszolút nem hibátlanok, igazából teljesen valósághűen reagálnak, ugyanis a korabeli fiatalok – de még az idősebbek is – elkövetik ezeket a hibákat. A főszereplők mellett a mellékszereplők is mind-mind nagyon egyediek, és náluk is előfordul, hogy nem a jó utat választják.

A téma komoly: erőszak. Azt szemlélteti, hogyan kerül bele az áldozat egy ilyen szituációba, mik azok az okok, kifogások, amik miatt nem tud kilépni, mi a megoldás és hogyan lehet feldolgozni, hogyan lehet továbblépni. Nagyon intelligens módon tárja elénk az írónő, és a helyzet az, hogy bármilyen meghökkentő is a történet, rendkívül gyakori és nagyon is valóságos a probléma. Amikor az ember olvassa, azt gondolná, áh, ilyen nincs, ilyen csak a filmekben és a könyvekben fordul elő, de nem, sajnos nem.

A borító nem is sejtette velem, hogy a könyv egyik felében sírni fogok, a másik felében hangosan nevetni. Az biztosan az írónő javára írható, hogy nagyon érzékletesen ír, és a humorérzéke is tetszetős. Néha a karakterek túl érzelgőssé váltak és időnként szappanoperás monológba kezdtek, ezek a bekezdések nem váltak a kedvenceimmé, és ha kimaradtak volna, valószínűleg megkapta volna tőlem a maximális pontszámot. Apróbb hibáival együtt is nagyon-nagyon szerettem, várom a folytatást, mert egy biztos: Logan, a legbotrányosabb Preston története elég érdekesnek ígérkezik.

Értékelés: 4,5/5⭐

A könyvért köszönet a Könyvmolyképző kiadónak, melyet ezen a linken vásárolhattok meg, beleolvasót pedig ezen a linken találtok!

 

Adatok

Jay McLean – Lucas
Eredeti cím: Lucas
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 472
Fordította: Kereki Noémi
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789633995617

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr7116782996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása