Nacukava Szószuke: Rintaró ​és a könyvek útvesztője
2022. március 19. írta: szaffipolca

Nacukava Szószuke: Rintaró ​és a könyvek útvesztője

Blogturné

img_6919.JPGA Libri könyvkiadó jóvoltából végre mi is megismerkedhetünk Rintaró, és Tora, a könyvmentő macska történetével. Az izgalmas és sokrétű regény kalandos utazásra hívja olvasóit, s ha velünk tartasz, lehetőséged lesz nyerni egy példányt a könyvből.

 

Fülszöveg

Rintaró ​csak egy átlagos gimnazista, aki utál iskolába járni, sok időt tölt a gondolataiba merülve, és kissé nehezen ért szót a többi emberrel. Egy különleges képessége mégis van: senki sem ismeri úgy a könyveket, ahogyan ő. Nagyapja üzlete, a Nacuki Antikvárium igazi kincsesbánya, ahol elfeledett regények, régi klasszikusok és valódi ritkaságok sorakoznak az ódon könyvespolcokon. Nagyapó őszintén hitt abban, hogy a könyveknek hatalmas ereje van, és képesek jobbá tenni az emberiséget, és bár vevőköre sosem volt túl népes, sokan osztoztak a meggyőződésében. Egy nap azonban az öregúr meghal, Rintarónak pedig el kell hagynia szeretett antikváriumát, hogy a nagynénjéhez költözzön. A szomorú előkészületek közepette váratlan látogató toppan be hozzá: egy nagyszájú, sőt egyenesen pimasz macska, aki azért jött, hogy magával vigye Rintarót egy titkokkal és veszélyekkel teli utazásra, amelynek tétje nem kevesebb, mint a könyvek megmentése a végső kihalástól.Nacukava Szószuke varázslatos meséje lélegzetelállító világokba kalauzol, ahol újra és újra megtapasztalhatjuk, mennyire nehéz, ugyanakkor felemelő küldetés valódi olvasóvá válni. Kivételes alkotás, amely magával ragadó hangulatával Murakami Haruki és Michael Ende legkülönlegesebb munkáit idézi.

NACUKAVA SZÓSZUKE orvosként dolgozik Naganóban, a neve írói álnév. Első műve, a rangos díjakat nyert Kamiszama no karute [Isteni kartoték] több mint hárommillió példányban kelt el Japánban, filmfeldolgozás és sorozat is született belőle. A Rintaró és a könyvek útvesztője a második regénye.

 

Értékelés

A könyveknek hatalmas ereje van. De a könyveknek, és nem annak, aki olvassa őket.

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem ezt a könyvet, a léleksimogató szót használnám. Átjárja a nyugalom, és egy olyan életszemlélet, amellyel eddig csak Távol-keleti szerzők könyveiben találkoztam. Ez a történet számomra a könyvek szeretetéről és tiszteletéről szól. Általános könyvmoly problémákat fogalmaz meg, mégpedig:

  • túl sok könyv, túl kevés idő
  • a nehezebb témájú ill. nyelvezetű könyvekkel lassabb a haladás, így kevesebb idő marad több könyvre
  • az újraolvasás vajon időfecsérlés, és inkább egy új könyv elkezdése lenne-e a jó döntés
  • érdemes-e újra kiadni a régi klasszikusokat vagy az újabb és könnyebb nyelvezetű és/vagy témájú könyvekre kellene koncentrálni

Rávilágít fontos könyvkiadással kapcsolatos kérdésekre is, mint például a kiadók felelősségvállalása az olvasók olvasási szokásainak terelgetésében. A könyvkiadás drága dolog, a jogdíjak, a papír, és minden egyéb előállításhoz kapcsolódó költség, beleértve a fordítók, szerkesztők, korrektorok stb. díját, ami mind beleépül a könyv előállítási költségébe. Így érdemes átgondolni, mit érdemes kiadni, mit lehet eladni. És itt jön be az a probléma, amivel (részben) foglalkozik a könyv. Egyre kevesebben olvasnak klasszikusokat, ezért ezeket anyagilag már nem éri meg kiadni. Tehát egyre tovább csökken a klasszikusokat vásárlók száma, mert a könyvesboltok polcain nem a régi nagy írok nevei sorakoznak, hanem a kortárs erőszakot és erotikát közvetítő könyvek, melyek főleg az érzékekre hatnak. Ezek többsége a könyv szerint kevésbé elgondolkodtató, illetve ezek közül kevés fogalmaz meg valódi mondanivalót.

Nem csak kellemes vagy izgalmas olvasmány létezik. Előfordul, hogy minden egyes sort külön ízlelgetünk, újra és újra elolvassuk ugyanazt a részt, és nagy fejtörés közepette, csigalassúsággal haladunk csak előre. De fáradozásainknak meglesz a jutalma: hirtelen kinyílik előttünk a világ.

De hogyan is kerül a képbe Rintaró?

Rintaró egy antikvárius idős úr unokája, aki sajnos távozik erről a világról, így a kis boltocska egyetlen unokájára marad. Az antikvárium nem túl forgalmas, de akad azért egy-egy hűséges vásárló, aki keresi a régi klasszikusokat. Rintarót maga alá temeti a gyász, egyébként is introvertált gyerek lévén még jobban bezárkózik és elzárkózik. Ekkor jön a beszélő macska, aki egy fontos küldetésre hívja a fiút. A küldetés pedig nem más, mint egy-egy útvesztőből kimenteni a könyveket. Mindegyik útvesztő más és más helyzetet teremt, és más problémát tár elénk, illetve Rintaró elé, melyeket már fentebb felsoroltam. Rintarónak kell bölcsen válaszolnia és megfelelő körültekintéssel kezelnie a helyzeteket, hogy megmentse a könyveket a pusztulástól. A küldetések során segítője is akad, de ennek ellenére egyre nehezebb teljesíteni a feladatokat, hiszen néha Rintaró is tud azonosulni a felvetett kérdésekkel.

Az igazság, az erkölcs vagy a filozófia a kutyát nem érdekli. Az emberek belefáradnak az életükbe, és semmi másra nem vágynak, csupán ingerekre és valamire, amivel feltöltődhetnek. Ilyen világban csak és kizárólag akkor létezhetnek a könyvek, ha alakot váltanak.

Szerettem a könyv nyugodt atmoszféráját, a különleges hangulatát és a mondanivalóját. Részben. Mégis egyfajta kettős érzést hagyott maga után, néhol ugyanis úgy éreztem, hogy az író saját maga ellen beszél, mert saját maga sem tudja elérni azt a szintet, amit magasztal, így a megfogalmazott felvetései bizonyos szintig önmagára is érvényesek. Nagyon sok bölcsességet közvetít, ugyanakkor van benne egyfajta véleménynyilvánítás, vagy inkább sugalmazás, amivel nem értek egyet. Szinte minden témában és korból olvasok, elismerem az örökzöldek és klasszikusok fontosságát és értékét, ugyanakkor nem zárkózóm el a kortárs történetek és új írásmódok elől sem. Mindegyik fontos és szükséges is. A könyv maga egyébként egy kedves ifjúsági regény, a nyelvezete egyszerűbb, gyorsan lehet vele haladni, és élmény olvasni, gondolatébresztő.

– A könyveknek lelkük van – jelentette ki hirtelen a macska. Szeme gyönyörűen csillogott a csillagfényben. – A könyv önmagában csak egy papírköteg. Hiába egy remekmű mindent elsöprő ereje, hiába a csodálatos hősökről szóló regényfolyam, mind papírfecni csupán, amíg csukva marad.

Olvassunk olyan könyveket, melyek jót tesznek a lelküknek! Különböző életszakaszokban és lelkiállapotban más-más könyvekre lehet szükségünk, és rendben is van ez így. Tiszteljük a könyveket, egymást, mások olvasási szokásait, de közben törekedjünk arra is, hogy a klasszikus könyvek is fent tudjanak maradni. Olvassunk változatosan, ismerjük meg a világot!

Értékelés: 4/5⭐

 

A könyv ezen a linken vásárolható meg!

 

Adatok

Nacukava Szószuke: Rintaró ​és a könyvek útvesztője
Eredeti cím: 本を守ろうとする猫の話
Kiadó: Libri
Oldalszám: 206
Fordította: Mayer Ingrid
Kötéstípus: keménykötés
ISBN: 9789634337423 

 

275740331_5365148073504198_1447025309313851774_n.jpg

 

Nyereményjáték

Történetünkben fontos szerephez jut egy Tora nevű vörös macska, éppen ezért ebben a játékunkban további könyves cicákat fogunk keresni. A feladatotok annyi, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy az adott állomás képén látható macska melyik történetben szerepel, és mi a neve. Vigyázz, lehet becsapósak vagyunk! (könyvcím + macska neve, ha van)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

275783232_5365140733504932_6943507934802404445_n.jpg

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

03.17. - Booktastic Boglinc
03.19. - Szaffi polca
03.21. - Hagyjatok! Olvasok! - borítómustra
03.23. - Csak olvass!
03.25. - Könyv és más
03.27. - Flora the Sweaterist
03.29. - Hagyjatok! Olvasok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr6417778706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása