Elisabetta Gnone: Jum, ​a sötét szerzet
2022. április 04. írta: szaffipolca

Elisabetta Gnone: Jum, ​a sötét szerzet

Olga, a papírlány 2.

img_7317_2.jpgNemsokára érkezik az Olga-könyvek harmadik része, így egy kis kedvcsinálóval készültem a sorozathoz.

Már tavaly a szívemhez nőtt Olga, a papírlány. Egy balicói kislányról szól, aki elveszítette szüleit, így a nagymamájával élnek kettecskén, illetve hárman, Valdo kutyusról se feledkezzünk meg!

 

Fülszöveg

Beköszöntött a tél, Balicót vastag hótakaró borítja, közeleg a karácsony. A falubeliek vacognak a mindent átható fagytól, ezért Olga meséivel próbálja felmelegíteni a szívüket. Van egy új története, amely a kivágott erdő helyén tátongó ürességből született. Ez az űr eszébe juttat valakit, akire hűséges kutyája, Valdo is emlékszik. Nem csoda, hiszen, aki egyszer találkozik Jummal, a sötétségből szőtt lénnyel, az többé nem felejti el őt.
Ennek az alaktalan, lomha lénynek nincs se keze, se lába. Öblös hangja egy feneketlen kút visszhangjához hasonlítható. Egész lénye maga a sötétség és az üresség. Az üresség, amely akkor támad bennünk, amikor elveszítünk valakit, aki, vagy ami nagyon kedves volt számunkra. Jumhoz több olyan történet is kapcsolódik, amitől sokan ódzkodnak. Pedig mindegyik történet egy-egy ajándék Olga részéről azok számára, akiknek szükségük van rá. Mert ezek a mesék vígasztalnak, felemelnek, egyszóval világosságot hoznak életünkbe.

 

Értékelés

A falu népe pletykás és furcsa, mindenki mindenbe beleüti az orrát. Ebben a közegben nevelkedik a kis Olga. Amint egy pletyka vagy egy mese szárnyra kél, hamar alakulnak ki bonyodalmak és félreértések.

img_7310_2.JPG

Olga meséket mond. Szívből jövő történeteket, melyekbe beleszövi a saját érzéseit és a falusiak bánatát, életük eseményeinek morzsáit. A kívánságom ebben a részben valóra vált, ugyanis az első kötetben több balicói eseményről szerettem volna olvasni, mert nagyon érdekesnek találtam a falu népét. Az első részben a mesélő Olga a papírlány Olgáról mesélt, a második részben viszont Jumé a főszerep.  Miközben sorra látogatja a falusiakat, a kislány a sötét szerzetről regél. Jumot a szomorúság csalja az emberekhez, megjelenik a sötétségben, az elkeseredett órákban, amikor a remény elhagyja a búslakodót. Olga nem összefüggő meséket mond Jumról, hanem a falu lakóinak személyre szabott vigasztaló történeteket ad elő. Persze, mindenki hallani akarja, így folyton a kislány nyomában settenkednek. Sajnos a szóbeszéd egy tragédiához vezet, és Olga kénytelen elgondolkodni, akar-e még mesélni.

Nagyon-nagyon szerettem ezt a könyvet is, a hangulata teljesen magával ragadott, Olga megnyerő személyisége és elbűvölő modora ismét levett a lábamról. Ez a könyv kiváló kedvcsináló olvasáshoz gyerekeknek, a fejezetek rövidek, a cselekmény ütemesen halad előre, egy pillanatig sem vesztettem el az érdeklődésemet. Nem csak gyerekként élvezhető, de felnőttként is, a mesék tanulságosak és elgondolkodtatóak. Remek kikapcsolódást nyújtott számomra ez a rész is, Elisabetta Gnone tökéletesen ért ahhoz, hogyan varázsolja el olvasóját.

Ajánlom szeretettel mindenkinek, aki szívesen ellátogatna Balicóba, és meghallgatná, miket regél a kis Olga.

Értékelés: 4,5/5⭐

 

Köszönöm a könyvet a Móra könyvkiadónak! Ha az ajánlóm után kedvet kaptál az Olga-könyvekhez, ezen a linken, a kiadó oldaláról kedvezményesen megvásárolhatod!

 

Adatok

Elisabetta Gnone: Jum, ​a sötét szerzet
Kiadó: Móra
Oldalszám: 224
Fordította: Dobosiné Rizmayer Rita
Kötéstípus: keménykötés
ISBN: 9789634863960 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr7517796989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása