Éve Herrmann: 100 ​Montessori fejlesztő gyakorlat 15 hónapos kortól
2022. május 02. írta: szaffipolca

Éve Herrmann: 100 ​Montessori fejlesztő gyakorlat 15 hónapos kortól

img_8558.JPGFülszöveg

A gyermekközpontú szemlélet elterjedése a köztudatban nagyon nagy részben a jeles olasz orvos-pedagógusnak köszönhető. A róla elnevezett pedagógia alapelve a gyermek tisztelete. Kiindulópontja, melyre egész módszere épül, az a természetes érdeklődés, amely már az újszülöttet is jellemzi. Ennélfogva a nevelés során az a felnőtt legfőbb feladata, hogy ennek feltételeit a lehető legteljesebben biztosítsa. Fontos, hogy a gyermek mindent maga végezzen, ami fejlődését elősegíti, s a tapasztalat segítse tudása létrejöttét.

 

Értékelés

Maria Montessori az 1800-as évek végén és az 1900-as évek első felében tevékenykedett pedagógusként és pszichológusként. Tanításai és elvei világszerte ismertté váltak. Olaszországban az elsők között szerzett nőként diplomát, később Genfben folytatta tanulmányait. Gyerekek fejlesztésével, gyógyításával foglalkozott.

Forradalmian új módszereket vezetett be, melyek a gyermekek tiszteletén alapulnak. A nevelési módszereiben fontos, hogy hagyjuk a gyermekeket, hogy saját maguk tapasztaljanak meg mindent, a tudásuk ne csak elméleti ismeretekre szorítkozzon. Erre egy példa: egy gyermek úgyis tudni fogja, hogy a gyurma formálható, ha elmondjuk, mesélünk róla. Viszont, ha a kezébe adjuk, akkor saját maga tapasztalja és tanulja meg, hogy a gyurma formálható. Mindkét esetben tudni fogja a gyurma ezen tulajdonságát, de nem mindegy, hogyan szerezte meg ezt az ismeretet.

A 100 ​Montessori fejlesztő gyakorlat 15 hónapos kortól című könyv ezen elvek alapján mutat be olyan fejlesztő gyakorlatokat, melyek az önállósodásra buzdítva segítik a gyerekeket a fejlődésben. Fontos, hogy a kicsik már korán elkezdjenek saját maguk elvégezni olyan mindennapi tevékenységeket, melyeket már némi segítséggel ők maguk is el tudnak látni. Egy-két példát kiemelnék:

  • tálcán vigyenek maguknak enni- és innivalót (egyensúlyozás gyakorlása)
  • törölgessenek: asztalt, pultot, bútorokat a saját kis birodalmukban (körkörös mozdulatok gyakorlása, saját környezetük tisztán tartásának megtanulása)
  • öntögessenek; pohárból pohárba, tálból tálba, vizet, gabonát, gyöngyöket (szenzomotoros készségek fejlesztése, kétkezes tevékenységek gyakorlása)
  • saját maguk ápolása (fogmosók, hajkefék elérhető helyen legyenek, esetleg egy kistükör, és/vagy fellépő bevezetése)
  • élőlény nevelése (pl. bab/napraforgó ültetése, gondozása)

A lényeg a fenti pontokban, hogy hasznosnak érezzék magukat, a mindennapi tevékenységek gyakorlása által fejlődhetnek. Életképes felnőtté válnak, ha támogatjuk őket abban, hogy képességeik szerint már egészen kicsi korban megbirkózzanak a mindennapi feladatokkal. Ez jó érzéssel tölti el a gyerekeket, a szülőket pedig az, ha segíthetnek egy-egy nagyobb lépést megtenni.

A Montessori-elveket a mai napig számos helyen alkalmazzák, kifejezetten kaphatók Montessori játékok is, melyek a szenzomotoros készségeket fejlesztik.

Sok olyan gyakorlat szerepel a könyvben, ami magától értetődő és az élet hozza magával, viszont van pár olyan is, ami feltételezi a szülőről, hogy háztartási polihisztor (na, én zsákokat varrogatni biztosan nem fogok, egy gombot sem bírok felvarrni. Minden más megy, de a varrás nem az erősségem), de semmi gond, a kereskedelemben a legtöbb fejlődést segítő eszköz fellelhető.

Adott jó pár ötletet a könyv, de azt hiszem, számomra a legfontosabb mondanivalója az, hogy hatalmas türelemmel kell támogatni ezt a hosszú tanulási folyamatot. Sajnos türelmem nem sok van (lehet ezért nem tudok varrni?), de igyekszem. Ha kidől a gyümölcslé vagy a víz töltögetés közben, már tudatosan figyelek arra, hogy ne a problémát lássam ebben, hanem a megoldást, mégpedig úgy, hogy gyorsan nyomok a gyerek kezébe egy rongyot, hogy maga törölje fel, ha kiönt valamit, hiszen ez is a fejlődés és tanulási folyamat része. Ilyenkor ezt mantrázom magamnak.

Összeségében, a könyv nagyon hasznos, a Montessori gyakorlatok rendkívül jók, és hogy kicsit hitelesebb legyek a saját gyakorlati tapasztalataimon túl, megkérdeztem a Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központ vezetőjét a témáról, aki szintén méltatja a Montessori elveket, így elmondhatom: nyugodt szívvel ajánlom. A könyv illusztrált is, pozitív érzést keltett bennem olvasás közben a sok bemutatott gyakorlat fotója, Ève Hermann remekül összefoglalta és illusztrálta ezt a rengeteg hasznos tudást.

Értékelés: 5/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, a könyv ezen a linken megvásárolható.

 

Adatok

Éve Herrmann: 100 ​Montessori fejlesztő gyakorlat 15 hónapos kortól
Kiadó: Móra
Oldalszám: 224
Fordította: Kaló Krisztina
Kötéstípus: Puha kötés
ISBN: 9789634860761

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4317821935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása