Könyvajánló 2-3 éves gyerekeknek a Móra könyvkiadó kínálatából
2022. május 09. írta: szaffipolca

Könyvajánló 2-3 éves gyerekeknek a Móra könyvkiadó kínálatából

img_8648.JPGA náthás medve

“Barnamedve jól megjárta,
jött egy szél, a fát megrázta,
hogy megfázott!
Hogy megfázott!
Zuhannyal zuhant nyakába,
leteperte őt a nátha.”

A náthás medve nosztalgikus érzést kelt bennem. Gyerekkorom nagy kedvencei voltak a Reich Károly által illusztrált mesekönyvek. Reich Károly nagy hírű grafikusművész volt, rengeteg kiállítás és könyvillusztráció fűződik nevéhez. Ki emlékszik Vackorra? Az egyik legkedvesebb figurám volt. A művész rengeteget illusztrált a Móra Ferenc Könyvkiadónak, szerintem nincs olyan ember, aki ne futott volna már bele pár rajzába, legalábbis a korosztályomból biztosan.

Hajnal Anna József Attila-díjas költőnő versikéje hihetetlenül aranyos, ezt a fenti részlet is igazolja.

Számomra az ilyen könyvek kincsek, mindig visszahoznak egy falatot a gyerekkoromból, és örülök, hogy a kislányomnak is megmutathatom ezeket az örökzöld versikéket és rajzokat.

Ajánlás: 2+

Link a vásárláshoz

Adatok
Hajnal Anna: A ​náthás medve
Oldalszám: 10
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789631189728 

 

img_8577.JPGKutyus

A Móra Fun sorozat részeként jelent meg a Kutyus nevű lapozó, mely a két-három éves korosztály kedvence lehet. A borítón a mozgó szemű kutyus már eleve érdekessé teszi a könyvecskét. Belül egy kedves történetet olvashatunk Kutyusról, aki családjával együtt új házba költözik, így rengeteg felfedezni való vár rá. Játszópajtást keres, de Zsömle cica és Nyuszi nem társulnak, végül egy kiscica lesz az új lakó legjobb barátja.

A könyv könnyen lapozható, strapabíró, az illusztrációk aranyosak. A képekről lehet még bőven mesélni a gyerekeknek, illetve a kicsit nagyobbak már maguk is elmesélhetik miket látnak a képeken.

Ajánlás: 2+

Link a vásárláshoz

Adatok
Kutyus
Oldalszám: 8
Fordította: Kónya Orsolya
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634157762

 

img_8578.JPGMese az egér farkincájáról

A régi kiadás új megjelenést kapott. Romhányi József székely népmese alapján írt versikéje az egérről, akinek a macska elvette a farkincáját új illusztrációt kapott, modernebb megjelenést, ezzel magára vonva a gyerekek (és a szülők) figyelmét. A mese egy egérkéről szól, akinek Cirmos cica elvette a farkincáját, de csak feltétellel adná vissza. Az egérke rohan tovább, hogy beszerezze a kért tejet, de folyton szívességeket kérnek tőle, és egy végeláthatatlan örvénybe kerül. Végül sikerül mindenkinek megadni, amire vágyik, és ő visszakapja a farkincát. Kissé morbid a letépett farkinca, de jópofa mese, hiszen ugyanaz a költő alkotta, aki a Frédi és Béni zseniális szövegét is. Személy szerint nagyon szeretem a stílusát, Romhányi József remekül bánt a rímekkel.

Ajánlás: 3+

Link a vásárláshoz

Adatok
Romhányi József: Mese ​az egér farkincájáról
Oldalszám: 10
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634868224 

 

 

img_8582.jpgElső nap az óvodában

Bár a bölcsőde és az óvoda megkezdése nagy stressz mind a szülőnek mind a gyermeknek, fel lehet rá készülni, nem muszáj hatalmas tragédiaként megélni. Ez a könyv jó eszköz lehet arra, hogy a gyerekkel is ismertessük, hogyan telnek majd a napok a bölcsi/ovi megkezdése után. A lapozó a tigriscsalád napját mutatja be, anyuka ébreszti Tomi és Timi tigrist, akik ezután reggeliznek a szülőkkel, fogat mosnak, elindulnak az útra, közben találkoznak a barátokkal, majd megérkeznek az oviba, ahol elbúcsúznak a szülőktől.

A könyv interaktív, az oldalakon kihúzható, tologatható és tekerhető elemek váltják egymást, melyek még izgalmasabbá teszik a mesélést. A történet segít felkészülni az ovi megkezdésére, hiszen a tigrisek is vidáman élik meg ezt a fontos eseményt.

Ajánlás: 2+

Link a vásárláshoz

Adatok
Első ​nap az óvodában
Oldalszám: 8
Illusztrálta: Yu-hsuan Huang
Fordította: Márton Zsófia
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634867487

 

 

img_8581.JPGBili-buli!

A szobatisztaságra való nevelés az első nevelő célzatú nagy feladat, mely együttműködést és türelmet igényel.

Életkorban nehéz behatárolni, minden gyereknek más az üteme, illetve van egy korszak, amikor kifejezetten irtóznak a bili, vagy a szűkítő látványától is. Így hagyni kell és figyelni mikor mutat a gyerek erre érdeklődést. Az a tapasztalatom, hogy nem érdemes a nagymozgásos fejlődési szakaszban sem próbálkozni, mert mindent nem lehet egyszerre, ez pedig egy stresszfaktor, hiába próbáljuk minél rugalmasabban kezelni.

A könyvecske kicsit barátságosabban közelíti meg a bili dolgot, a vicces kaki figurákkal igyekszik elűzni a szégyenérzetet ennek kapcsán. A lapozó minden oldala interaktív; kihúzható, tekerhető és kihajtható fülek szórakoztatják a kicsiket. Rávilágít arra, mennyire mókás dolog alsót vagy bugyit viselni, mennyivel könnyebb, mint egy pelus. Meghatározza mire is való a bili, hiszen az nem egy hajó, kalap, kosár vagy cicaház. Érdemes minél szebb vagy mókásabb bilit választani (a miénk unikornisos), hiszen sokkal vonzóbb egy szép bili, mint egy uncsi egyszínű, erre a könyv is rávilágít. Amikor kész a kaki, lehúzzuk a wc-n, erre segítségül szolgál a tekerhető fülecske, ahol a kis kakik a vízörvényben haladnak lefelé. Ez a kedvenc oldalam, vicces és jópofa. Végül jöhet a kézmosás, hiszen ez is fontos, soha nem maradhat ki. Az utolsó oldalakon a lapozó arra is rámutat, hogy mindenki elvégzi a nagy dolgát. A vicces kihajtható fülek tényleg szórakoztatóak, én is jót nevettem.

Remélem ez a kötet sokaknak segítségére lehet, hogy legyűrje a szorongást, ajánlom szeretettel.

Ajánlás: 2+

Link a vásárláshoz

Adatok
Bili-buli!
Oldalszám: 8
Fordította: Nagy Ágnes
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634869184 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr3217814645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása