Finy Petra: Madárasszony
2022. augusztus 12. írta: szaffipolca

Finy Petra: Madárasszony

img_1703.JPGAlapvetően nem szeretem a pszichológiai (majdénmegmondomhogyjóneked) típusú könyveket és tartalmakat, ellenben a mentális problémákkal foglalkozó regényeket annál inkább. Szeretném megérteni az elme működését, mi az, ami kiválthatja az egyensúly felborulását, hogyan lehet visszaterelni a gondolatokat nyugodt mederbe, miként lehet kezelni kívülállóként egy hasonló gondokkal küzdő személyt.

 

Fülszöveg

Linger Lea anyja különleges nő volt: megszállott madarász, aki súlyos depressziója elől a természet világába menekült. Az asszony öngyilkossága után Lea végigjárja a rokonait, hogy az emlékeiken keresztül felgöngyölítse családja történetét, miközben maga is épp az anyaságra készül. Ám a nyomozás során önmagáról és a rokonairól is többet tud meg, mint amire valaha is
számított.

Finy Petra első regényében a hazai növény- és állatvilág soha nem látott gazdagságban tárul az olvasó elé. A magyar irodalomban egyedülálló vállalkozás, mely a természet nyelvén mesél el egy nagyon is emberi történetet.

Finy Petra 1978-ban született Budapesten. Első felnőtt könyve a 2006-ban megjelent „Histeria grandiflora” című verseskötet, 2008 óta kilenc nagysikerű gyerekkönyvet írt. Ez az első felnőtt regénye.

 

Értékelés

Finy Petra Madárasszony című könyve egy depressziós feleség és anya életmorzsáit vetíti elénk. A kötet nem véletlenül kapta ezt a címet, hiszen a történet középpontjában álló asszony a madarak világában találta meg helyét. Kiszakadt a valóságból és a földtől elrugaszkodva élte mindennapjait. Kívülről sokszor csak annyit látszott, hogy folyton a madarakkal foglalkozik, a megmentésükkel, a megértésükkel; viszont az elméje sosem létezett a valóságban igazán. Alakja időnként idealizálva, sokszor démonizálva jelenik meg, attól függően, éppen mennyire súlyos a betegsége. A mániákussága kezelhetetlen egy ponton túl, és a sok negatív inger egészen a sírig hajtja őt.

Lánya, Lea a rokonok és a barátok történetein keresztül próbálja felépíteni magában a teljes képet édesanyjáról, így tulajdonképpen meginterjúvolja környezetét. Ezeket az elbeszéléseket olvashatjuk; fejezetenként váltakoznak a múlt morzsái a jelen történéseivel. Lea közben saját magát is felfedezi, és ahogy édesanyja múltja tisztul, párhuzamosan az ő élete is rendeződik.

Nagyon élveztem a könyv olvasását, egyrészt, a Madárasszonyt körbelengte némi misztikum, és ez még érdekesebbé tette a történetet. Másrészt, kaptam egy képet arról, hogy jelenik meg a depresszió, honnan eredhet, hogyan változik bizonyos életszakaszokban. Miközben lapozgattam, azon gondolkodtam, vajon már a születési körülmények ennyire meghatározók lehetnek, hogy kihatnak egy teljes életre? És a válasz: igen. Nem csak a filmekben és a könyveknek látni erre példát, végig vettem a saját környezetemben élőket, és ha nem is depressziót, de egyéb problémákat hozott magával a születési nehézség vagy a nehézkes gyerekkor. Ez egy hosszú folyamat, és soha nem könnyű, sem annak, aki elszenvedi, sem a családtagoknak, barátoknak, akik kénytelenek végignézni.

Külön tetszett az is, hogy az írónő a növény- és állatvilágon keresztül tárta fel a múltat, sok dolgot tanultam ezáltal az élővilágról; szinte lélegzett a könyv a természet gyakori emlegetésétől. Aztán hamar beszorult a levegő egy-egy jelenet során, szinte fojtogatónak éreztem a szorongás megnyilvánulásait. Ami pozitív tényező, hiszen érzelmileg hatott rám.

Finy Petra írói stílusa is kiemelkedő. Olvasmányos és szépen szerkesztett. Mindig nagyon értékelem a szép cirádás mondatokat, a gyönyörű metaforákat és a füstös gondolatokat. A könyv első felében jobban el tudtam merülni, a második részben már egy fordulat elvette a figyelmem a depresszióról; ott már nem is a Madárasszonyon volt a hangsúly, hanem az egyéni érzéseken és benyomásokon, ami egyébként szintén fontos. Lea, Ármin és Leó visszaemlékezései szinte szárnyaltak. Ezt a pár fejezetet kiemelkedőnek éreztem.

Ajánlom szeretettel ezt a könyvet; gyönyörű köntösbe bujtatott igazán megható tartalom. Katának köszönöm az ajánlást!

Értékelés: 4,5/5⭐

 

Adatok

Finy Petra: Madárasszony
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 304
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789632939360

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr8317906759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása