Jane Austen: Meggyőző ​érvek
2022. augusztus 26. írta: szaffipolca

Jane Austen: Meggyőző ​érvek

Blogturné

img_1825.JPGJane Austen népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Regényei rengeteg írót és rendezőt megihlettek az évek során. A Menő Könyvek nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Jane Austen  életművének egyik újabb darabját. A már megjelent kötetek mellett az írónő egy újabb klasszikusát tarthatjuk a kezünkben lenyűgöző változatban. Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a Meggyőző érvek legújabb kiadását!

 

Fülszöveg

Anne Elliot huszonhét éves korára már beletörődött, hogy körülményei a vénlányok sorsára kárhoztatják. Annak idején családja és barátai lebeszélték arról, hogy egy bizonytalan jövőjű, összeköttetések híján csak saját tehetségére utalt fiatal tengerésztiszt felesége legyen. Az egykori szerelmesek nyolc év után találkoznak ismét, véletlenül. Wentworth kapitány azóta fényes pályát futott be, meggazdagodott, s most, hogy a napóleoni háborúk befejeződtek, le akar telepedni, családot alapítani. Leendő feleségével szemben mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet – csak Anne Elliot nem…

A Meggyõzõ érvek nem pusztán az utolsó, hanem a legérettebb és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott Austen-regény.

 

Értékelés

Csodás élmény volt visszatérni Jane Austen világába, talán már több mint egy éve olvastam utoljára a kedvelt angol regényírónőtől; nem is sejtettem, hogy ennyire hiányzott. Austen regényeinek különlegessége, hogy szemben a kor eszméivel, hősnői mind okosak, önállóak, bátrak és erkölcsösek. Romantikus szálak mögé bújtatva tárja elénk a kor társadalmi problémáit és különbözőségeit, kritikus szemmel, gunyorosan elítélve azt.

Ebben a korban ugyanis a szerelem nem minden. A társadalmi rétegződés erősen gátat vetett a házasságkötéseknek, így a Meggyőző érvek hősnőjének szíve is nyughatatlan.

Nem vagyunk már kamaszok, hogy akadékoskodjunk, indulatoskodjunk, minden pillanatban valami félreértés áldozatává váljunk, felelőtlenül játszva önnön boldogságunkkal.

Sokan állítják, hogy Austen ezen utolsó regénye a legjobb, még nem olvastam a teljes életművét, így ezt ki nem jelenthetem, de azt mindenképpen, hogy nagyon szerettem. Nincs nagyívű cselekmény, a hangsúly inkább Anne belső vívódásán van, azon, miként változott ő maga és a körülményei a magányosan eltöltött évek alatt.

A történet egy nyolc évvel ezelőtti döntés következményeit dolgozza fel. Azt a döntést, amikor Anne nemet mondott Wentworthnek, aki akkor még rangban és anyagi helyzetben nem volt méltó Anne kezére. A döntés mindkettőjüket megviselte, és azóta sem tudtak kilábalni a szerelemből. Annet egy barátnője, aki óvni szerette volna a lány méltóságát, meggyőzte arról, hogy rangban méltóbbat kell választania. De Anne képtelen volt másba szeretni, ahogyan az idő folyamán kapitánnyá avanzsált Wentworth sem. Útjaik akkor elváltak, ám a sors újra egymás mellé sodorta őket. Nyolc év hosszú idő, mialatt Anne elhatározta, hogy a döntés joga az övé, Wentworth pedig azt, hogy bárkit elvesz, aki nem Anne. Vajon begyógyulnak a régi sebek és a két szerelmes újra egymásra talál, vagy nem tudnak megbocsátani egymásnak és önmaguknak sem?

img_1833.jpg

Austen a regény helyszínéül a saját életéből is ismerős városokat választott. Érezni lehet, hogy egy-egy helyszín valamiért fontos volt az írónőnek. Egyiket méltatja, a másikról cinikusan nyilatkozik. Az utazások is fontos szerepet kapnak a könyvben és kicsit kirángatják a szereplőket - ezáltal minket is - a melankóliából.

Annál, amit fiatal korában tesz az ember, s ahogyan teszi, már csak az a nagyobb bolondság, amit mindezzel el akar érni.

Sem térben, sem időben nem nagy kiterjedésű a cselekmény, mégis úgy érezni a történet végén, hogy mind érzelmileg, mind esemény szempontjából hosszú utat jártunk be. Az írónő kiváló stílusának köszönhetően csak pörögnek az oldalak, rendkívül olvasmányos, főleg azért, mert eléri, hogy Anne és a kapitány irány is empátiát érezzünk, így minél előbb meg akarjuk tudni, hogyan alakul szereplőink sorsa. A mértékletesség és kimértség korában a heves érzelmek nem mutatkozhatnak meg, így csak a szavaknak, a finom célzásoknak van helyük. Ezért is olyan szép ez a történet, mert szétfeszíti a vágyakozás, ugyanakkor a társadalmi szabályok mégsem hagyják az érzelmeket felszabadulni.

Fontos megjegyeznem, hogy a képen látható kiadást a 18. oldal után félretettem, és egy Róna Ilona által fordított, korrektúrázott kiadvány után nyúltam. El kell ismernem, a Menő könyvek gyönyörű borítóval látta el az egész sorozatot, az egyik legszebb éke a könyvespolcomnak, de a szöveggondozásra érdemes lett volna igényt fordítani.

Értékelés: 5/5⭐

 

Ha az ajánlóm felkeltette az érdeklődésed, ezen a linken megvásárolható a könyv.

 

Adatok

Jane Austen: Meggyőző ​érvek
Eredeti cím: Persuasion
Kiadó: Menő könyvek
Oldalszám: 304
Fordította: Tomori Gábor
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789635841875

 

298881115_5432408930139262_6402045857716898373_n.jpg

 

Nyereményjáték

Jane Austen könyvei óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Generációk nőttek fel regényein, rengeteg kiadást megélt már mindegyik írása. A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismeritek-e, hogy melyik regényből származik az adott idézet. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Az emberiség egyik fele nem érti meg, amiben a másik fele örömét leli.”

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

08.22. Csak olvass!
08.24. Spirit Bliss Sárga könyves út
08.26. Szaffi polca
08.28. Könyvvilág
08.30. Dreamworld
09.01. Sorok között
09.03. Readinspo

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr3317917061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása